Изложба „Век и по српске школе глуме” 22. октобра

Центар за културу Лазаревац отвориће изложбу „Век и по српске школе глуме”, катедре за глуму Факултета драмских уметности у Београду, у петак, 22. октобра у 18 часова у горњем холу.

Изложба је настала поводом обележавања 150 година од почетка институционалног драмског школовања у нашој земљи. Путем докумената, театрографске грађе, архивских снимка, фотографија, видео и аудио материјала ова изложба представља историјски развој српске драмске школе и омогућава публици упознавање с раскошном традицијом и поколењима стваралаца који чине темељ наше културе.

Изложба „Век и по српске школе глуме“ представља посвету упорности, немирењу са неуспесима, непрестаном обнављању и тежњи да се створи континуитет и успостави јака традиција у овој области школовања која представља виталан и плодан сегмент српске културе и уметности. Овај пројекат су подржали Министаство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда

У оквиру напора за културну еманципацију српског народа и за обогаћивање националне традиције тековинама европске културе, непосредно по оснивању Народног позоришта у Београду, на основу одлуке Позоришног одбора од 16. децембра 1869. године, основана је Позоришна школа под управом Јована Ђорђевића и Алексе Бачванског. Од тада до данас, са дужим или краћим прекидима, различити облици драмског образовања настављали су се један на други и свој коначни облик стекли 1948. године оснивањем Академије, данашњег Факултета драмских уметности, најзначајније институције ове врсте на нашим просторима.

Изложба ће бити отворена до 2. новембра.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *