Изложба „Толстој и Достојевски у српској култури“ представљена у лазаревачкој библиотеци (ВИДЕО)

У Библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу отворена је изложба „Толстој и Достојевски у српској култури“. Изложба ауторке Наташе Булатовић, уприличена поводом јубилеја 200 година од рођена и 140 година од упокојења Фјодор Достојевског, открива нам мало познате директне везе руских писаца и српског народа.

Ауторка изложбе, иначе библиотекарка Библиотеке града Београда, истиче да се изложба не прича о томе колико су Толстој и Достојевски значајни као писци, већ о томе како су у Србији превођена њихова књижевна дела и њихова повезаност са српским народом. „Значајни су подаци да су у исто време када су се у Русији објављивала њихова дела, малтене исте године или за пар година објављивала и у Србији“, каже Булатовић.

Директорка библиотеке „Димитрије Туцовић“ Јасмина Иванковић истиче да је изложба припремана студиозно, уз коришћење руских и српских архива. Посетиоци изложбе моћи ће да науче о томе ко су били преводиоци који су преводили Толстоја и Достојевског на српски језик, какав су одјек у нашој штампи имала ова два велика писца, како се филмска публика могла упознати са интерпретацијама њихових дела и слично.

Више погледајте у видео прилогу који следи.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *