Изложба о Луки Ћеловићу Требињцу

Публика у Лазаревцу ових дана моћи ће да се упозна са ликом и делом Луке Ћеловића Требињца, добротвора који је свој огроман иметак завештао Србији и српском народу.

Компанија „Belgrade Waterfront“ у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ отворила је мултимедијалну изложбу „Лука Ћеловић – остварење српског сна“ у Библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу.

Поред др Адама Софронијевића, аутора изложбе и заменика директора Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, на изложби је говорио и Жарко Ратковић, председник београдског Удружења Требињаца „Јован Дучић“ и Јасмина Иванковић, директорка библиотеке „Димитрије Туцовић“.

Београд је захваљујући Ћеловићу на поклон добио готово читаву Карађорђеву улицу, која је уређена по узору на велике европске градове. Подигао је више од десет зграда међу којима су хотел „Бристол“, палата Београдске задруге и зграда Берзе. Такође, на сопственом земљишту подигао је први уређен парк који се данас налази испред Економског факултета у Београду.

Поред поставке на 18 паноа, посетиоци су имали прилику да погледају и краткометражни филм. Изложба ће трајати до 20. јула.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *