Изложба “Елси Инглис – српска мајка из Шкотске”

Аутор изложбе је Велибор Видић, историчар у Историјском архиву Ваљева, а припремљена је у сарадњи са градскм општинама Лазаревца, Младеновца и Историјског архива у Ваљеву, као и више установа културе. Изложба је припремљена под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

На изложби jе бити документован лик организаторке Болница шкотских жена Елси Инглис и рад њихових болница са посебним освртом на Лазаревац.

Ове године се обележава 100. година од смрти Елси Инглис, велике добротворке српског народа и међународно познатог активисте за право жена. Од 14 потпуно опремљених пољских болница, за време Великог рата, са особљем, опремом, шаторима, превозом итд. 10 је радило на збрињавању српске војске и народа. У њиховој организацији је било из целог света преко 1500 особа, углавном медицинских радника, врхунских хирурга и осталих лекара и сестара. Српски војници су после њене смрти очекивали да ће је СПЦ прогласити за светитељку, јер је за живота чинила чуда, природно, црква по својим канонима тражи да се чуда чине и после смрти па је ово проглашење изостало.

У најтеже време за српски народ опремили су и послали у Србију у време великог ратног страдања и епидемија тифуса потпуно опремље болнице заједно са особљем. Биле су постављене у Крагујевац, Ваљево, Лазаревац и Младеновац…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *