Француски хуманитарац у Лазаревцу

Француски хуманитарац Арно Гујон, оснивач и директор невладине организације „Солидарност за Косово“, представио је у Библиотеци „Димитрије Туцовић“ књигу „Сви моји путеви воде ка Србији“. Гујон је као 19. годишњи младић први пут посетио Косово 2004. године и од тада почиње његов хуманитарни рад и љубав према српском народу.

Аутор је рекао да је велика срамота за Европу што је дозволила да у 21. веку постоје људи који живе без слободе и деца која су веома сиромашна: „Ситуација на КиМ ме је шокирала. Мој брат и ја смо желели да урадимо нешто конкретно и позитивно, тако да смо дошли на идеју да оснујемо хуманитарну организацију. Од тада смо знали да ће наш живот бити дубоко везан за Србе на Косову и Србију уопште“.

Невладина организација „Солидарност за Косово“ тренутно броји око 12.000 чланова, а до сада су кроз различите пројекте помоћи Србима на Косову и Метохији донирали преко пет и по милиона евра. Гујон је у Лазаревцу посетио Храм Светог великомученика Димитрија и истакао да је био посебно дирнут фреском Милице Ракић из Батајнице, девојчице која је настрадала у НАТО бомбардовању Србије 1999. године.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *