Дигитални водич кроз Лазаревац промовисан у Библиотеци „Димитрије Туцовић“

Медијска промоција пројекта „Дигитални водич“ одржана је у Библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу, где је присуствовао и др Дејан Масликовић, помоћник за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва. Пројекат је реализовала Бојана Петковић са својим сарадницима, уз помоћ Математичког института САНУ и под покровитељством Министарства за културу Републике Србије.

Реч је о промоцији културног наслеђа Лазаревца и туристичких могућности нашег краја, рекла је Јасмина Иванковић, директорка Библиотеке „Димитрије Туцовић“. Апликација је доступна на српском и енглеском језику, а такође је прилагођена особама са оштећеним слухом и слабовидима.

„Презентовано је културно наслеђе, односно Црква светог Великомученика Димитрија и меморијални комплекс Спомен костурнице, наша главна улица и спомен обележја у шеталишној зони, као и историјско наслеђе самог Лазаревца. Током 24 сата путем јавне презентације на друштвеним мрежама нашу апликацију је преузело 5.000 корисника, а за два дана 9.111 корисника“, рекла је Иванковић.

Стратешко опредељење Министарства културе и информисања, када је реч о дигитализацији културног наслеђа, јесте да се подржавају пројекти локалних средина који имају за циљ да сачувају завичајне збирке, локално културно наслеђе и представе га широј јавности, рекао је Масликовић. Он је додао да ова врста пројекта спаја више области – културу, туризам и заштиту културног наслеђа.

Апликација је доступна за Android и iPhone кориснике, а може се преузети и са QR кодова који се могу наћи на четири локације у Лазаревцу.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *