Дела лајковачког сликара на међународној изложби

На конкурсу који је организовао Музеј наивне и маргиналне уметности из Јагодине, од укупно приспелих 480 радова од 109 аутора из 20 земаља, седмочлани жири у саставу: Martine Lusardy (Halle Saint Pierre, Paris), Nina Katschnig (Gugging , Vienna), John Maizels (Raw Vision, London), Владимир Абакумов (Art Brut – Outsider Art Center, Bar), Нина Крстић (МНМА, Јагодина), Марица Врачевић (МНМА, Јагодина) и Ивана Јовановић (МНМА, Јагодина), за изложбу је прихватио: 122 дела од 58 аутора из 16 земаља. Изложба ће бити отворена 28. октобра у Уметничком Павиљону “Цвијета Зузорић” у Београду.

“Ово је први пут да конкуришем за неку међународну изложбу и морам да истакнем да сам прилично задовољан што сам у јакој конкуренцији успео да се нађем међу онима чији ће се радови наћи у Уметничком Павиљону “Цвијета Зузорић”. Изложбе које организује Музеј наивне и маргиналне уметности Јагодина имају традицију дужу од четири деценије и само имена аутора попут Саве Секулића, Илије Босиља, Драгише и Милана Станисављевића, Илије Филиповића, Богосова Живковића и осталих, који су светски класици маргиналне уметности, а били су редовни учесници претходних Бијенала, говоре о каквој и колико јакој изложби је реч”, рекао је за Праве новине Драган Јовановић Гагац, који је до сада имао три самосталне изложбе, а своје радове је излагао и на преко педесет колективних изложби.

Након Салона (1970-1980) и Бијенала (1981-2013), установа културе од националног значаја Музеј наивне и маргиналне уметности Јагодина, ове године ће по први пут организовати међународну изложбу Тријенале уметности самоуких визионара, а поред слика Драгана Јовановића Гагца, на овој изложби наћи ће се и дела познатог уметника Милана Станисављевића и његове ћерке Иване Станисављевић Негић, који су родом из Јабучја, али већ дуго живе у Београду.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *