Децембарски ликовни салон – лазаревачка ликовна сцена

„Овом групном изложбом завршавамо излагачку сезону 2017. године“, рекла је кустос Модерне галерије Даринка Станојевић. „Овогодишњи салон, без тематских ограничавања уметника, бави се питањем позиционирања лазаревачких уметника на ликовној сцени Србије.

На овогодишњем ликовноном салону учешће је узело 16 уметника. Учешће на овогодишњем салону узели су: Слободан Божовић, Татјана Војиновић, Јана Ранковић, Јанко Масловарић, Данило Мијатовић, Јелена Милићевић, Тамара Митровић, Александар Павлић, Магдалена Павловић, Лука Пакић, Владимир Петровић, Стефан Петронијевић, Душан Рајшић, Миле Рајшић, Александар Рашин и Гроздана Ранковић.

 Своје радове, по први пут на салону је представила уметница Гроздана Ранковић.

„Имала сам јако добро посећену изложбу у Центру за културу 2000. године и тада су ми колеге рекле да ће ми забранити да излажем наредних 10 година, јер им стварам комплексе због оволиког броја посетилаца“, кроз смех каже Гроздана.  „Ја сам Рудовчанка, радила сам у Колубари, предавала деци у школи, тако да данас немам трему већ напротив, осећам се као у својој кући“, каже она.

О положају уметника и уметности у Лазаревцу она каже да када се осврне и врати време уназад, гледајући простор Модерне галерије и посматрајући рад својих колега, верује да је Лазаревац успео да се избори за своје место на уметничкој сцени Србије.

„Ја живим у Београду и сматрам да имамо једну од лепших галерија, којоиј по мом мишљењу може да парира само „Цвјета Зузорић“, у којој сам највише излагала.  Наша галерија ни најмање не заостаје за београдским галеријама“, каже она.

Децембарски ликовни салон у Модерној галерији биће отворен до краја јануара 2018. године.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *