АКИКО И СТЕФАН ТИЋМИ ПРЕД ЛАЗАРЕВАЧКИМ ОСНОВЦИМА (ВИДЕО)

Позоришна представа ,,Ја сам Акико‘‘ Миље Мазарак, настала по истоименом роману Стефана Тићмија, изведена је на сцени Центра за културу Лазаревац  пред ученицима градских основних школа. Након тога, ђаци су присуствовали књижевном сусрету са писцем који су организовали Библиотека ‚‚Димитрије Туцовић‘‘ и удружење Дечја културна географија из Лазаревца. Разговор се завршио књижевном шетњом до Библиотеке, по узору на програме Шетам и причам Дечје културне географије (ДЕЦИметар).

Представа ,,Ја сам Акико‘‘, настала у копродукцији Центра за културу Панчево, БУДИ фестивала и Фестивала еколошког позоришта за децу и младе, говори о феномену усамљености код деце и показује нам да усамљеност не мора да буде страшна већ може бити узбудљива, инспиративна и креативна.

Софија Мијатовић која тумачи Акико каже да јој је било велико задовољство да наступа у Лазаревцу: ‚‚Деца имају данас проблем са пажњом, посебно кад је монодрама у питању и посебно кад је овако дуга монодрама. Морам да признам да је ово најбоља дечја публика пред којом сам играла. Испратили су од почетка до краја са пуном пажњом и ја сам им на томе презахвална‘‘.

Након представе, публика је упознала писца Стефана Тићмија који је са њима поделио своје утиске о различитим формама које је његова јунакиња попримила – о представи, цртаном филму, стрипу и највећем муралу у Београду са ликом Акико. Тићми је говорио и о томе како се постаје писац, зашто је читање важно, препоручио неке наслове и пошао са ђацима у књижевну шетњу до Библиотеке ‚‚Димитрије Туцовић‘‘. Успут је одговарао на бројна питања основаца а дружење се наставило и у свечаној сали Библиотеке.

decimetar.rs

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *