У недељу државна церемонија обележавања 105. годишњице од Колубарске битке

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводиће 15. децембра 2019. године у 11 часова државну церемонију поводом обележавања 105. годишњице од Колубарске битке, саопштило је ово министарство.

Државна церемонија која подразумева полагање венаца, одавање почасти, биће одржана у Спомен-храму са костурницом светог Димитрија у Лазаревцу у чијој крипти почива преко 40.000 српских и аустроугарских војника Истог дана, полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца биће обележена ова значајна годишњица. 

 Организатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Лазаревац.

 Венце ће такође положити делегације Министарства одбране и Војске Србије, председник Градске општине Лазаревац, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Чешке и Словачке у Републици Србији, бројних општина, невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други.

 Након церемоније полагања венаца и одавања почасти уследиће пригодан уметнички програм и протоколарна обраћања.

 Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе која је из дефанзиве успела да ток борби преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију. Тактика, примењена од стране генерала Живојина Мишића, након победе на Колубари одликованог чином војводе, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео најзначајнију победу у читавом Првом светском рату.

https://www.minrzs.gov.rs/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *