Шта подразумева ванредно стање на територији града Београда

Градски штаб за ванредне ситуације града Београда донео је на вечерашњој седници Одлуку о проглашењу ванредног стања на територији града Београда у складу са Законом о одбрани, одлуком о проглашењу ванредног стања Председника Републике, председника Народне скупштине и председника Владе Републике Србије

Градски штаб за ванредне ситуације донео је више наредби које треба да допринесу спречавању, сузбијању и гашењу епидемије COVID-19 на територији града Београда:

– Секретаријату за јавни превоз издата је наредба за смењење обима јавног градског превоза на територији града Београда од уторка, 17. марта 2020. године и његово стављање на суботњи режим вожње, уз укидање свих ноћних линија.

–  Секретаријату за образовање и дечју заштиту за прекид рада свих предшколских установа на територији Града Београда.

–  Од понедељка, 16. марта 2020. године Секретаријату за привреду наложено је спровођење наредбе за скраћење радног времена угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова и осталих угоститељских објеката) од 8 до 20 часова. У угоститељским објектима током радног времена у затвореним просторијама дозвољено је присуство највише педесет лица.

–  Секретаријату за социјалну заштиту издата је наредба за затварање дневних центара и клубова за одрасле и старије.

–  Секретаријату за спорт и омладину издата је наредба за прекид рада свих спортских обејаката на територији града Београда.

–  Начелнику Градске управе издата је наредба за омогући рад од куће тешким хроничним болесницима и лицима старијим од 60 година.

–  Дата је наредба Секретаријату за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације са грађанима да прилагоди рад Београдског позивног центра у циљу пружања информација за помоћ грађанима, као и да координира рад са општинским штабовима за ванредне ситуације и општинским позивним центрима. Циљ оснивања ових центара је организовање помоћи најстаријим суграђанима као што је доношење намириница и лекова на кућу и организовање лекарске помоћи.

–  Секретаријату за послове комуналне милиције и Секретаријату за инспекцијске послове издата је наредба за појачани надзор на свим објектима затвореног типа који примају више од 50 особа, у складу са одлуком Владе Републике Србије  од 15. марта.

– Градски штаб за ванредне ситуације наложио је свим командантима општинских штабова за ванредне ситуације на територији Београда да на својој територији ангажују поверенике и заменике повереника цивилне заштите на пословима заштите и спасавања.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *