Пресек стања у Лазаревцу – 33 лица Covid позитивна (ВИДЕО)

Од 6. марта до данас, колико траје пандемија, укупно су евидентирана 33 Covid позитивна лица на територији општине Лазаревац, саопштено је на данашњој конференцији за медије Штаба за ванредне ситуације.

Дирекотор Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ др Јован Милојевић рекао је да је укупан број пацијената прегледаних и оних који су савет добили путем телефона у Covid амбуланти 986, од чега је око 250 било телефонских позива.

„У изолацију је укупно упућено 321 лице. То су углавном били контакти са зараженим и здравствени радници кој су имали контакте са зараженим пацијентима. Неки од њих су већ тестирани и имамо њихове резултате. Битно је нагалсити да су се у почетку у самоизолацију слала само лица која су долазила која су била у контакту са страним држављанима или су долазили из страних земаља. Већина тих људи је већ изашла из изолације и немају тегобе“, рекао је Милојевић.

„На Инфективну клиинику је упућено 46 лица, а од овог броја је један број лица враћен кући јер није имао индикације за тестирање, један број је тестиран од чега је део позитиван“, објаснио је он.

У Covid амбуланти у Лазаревцу од 7. априла, од како је почело узимање брисева, узето је 100 узорака, а тренутно резултати од 56 узоркованих говоре да је 11 позитивних и 45 негативних лица. На чекању је 44 резултата. 22 људи је тестирано на клиникама у Београду где је утврђено да су позитивни и где се тренутно и налазе. На клиникама се налази још осам људи који чекају своје резултате.

„Када је реч о дистрибуцији по клиникама, тренутно су у КБЦ „Земун“ три пацијента, КБЦ „Драгиша Мишовић“ седам, КБЦ „Звездара“ два, Инфективна клиника четири, ОРЛ клиника један, на Пулмологији су два пацијента, на „Дедињу“ је један пацијент који је примљен због инфаркта али се испоставило да је Covid позитиван, и Општа болница Панчево има два наша пацијента“, наводи др Милојевић и додаје да нема информације да ли је њихово стање угрожено и да ли је неко на  респиратору.

На Сајму се тренутно налазе четири пацијента из Лазаревца и исто толико у Селтерс бањи.

„Када је реч о броју преминулих он се од последње конференције није мењао, дакле четворо преминулих од Covida и два дијализна пацијента за која никада нећемо сазнати да ли су умрли од Covida или од основне болести“, рекао је Милојевић.

У Специјалној болници за ендемску нефопатију у претходних осам дана још пет пацијената је тестирано, од тога су два негативна и један позитиван, док се за два чекају резултати. Када је реч о особљу тестирано је њих 40, од чега је шест позитивних, једна сестра је у болници у Панчеву и доброг је општег стања, а петоро је на бањском смештају или Сајму.

Председник општине Лазаревац рекао је да је ситуација у општини Лазаревац стабилна, честитао је Ускрс свим суграђанима уз апел да се сви и даље придржавају мера које је донела Влада Републике Србије.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *