Нема новооболелих, стање пацијента из Лазаревца непромењено

Штаб за ванредне ситуације ГО Лазаревац одржао је конференцију за медије на којој је саопштено да је ситуација у општини стабилна и да нема нових особа који су заражени вирусом Ковид-19.

Директор Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ др Јован Милојевић рекао је да је продужен период изолације са 14 на 28 дана, као и да хигијенско-епидемиолошка служба, заједно са МУП-ом и осталим надлежним службама, контролише целокупну ситуацију.

У изолацији дома здравља до сада је прегледано 423 наших суграђана, од тога мере изолације изречене су за 235 људи. „Ми не можемо дати потврду обољења од Ковид-19 вируса без потврде референтне установе, односно Градског завода за јавно здравље. Приче рекла-казала нису медицински оправдане и стварају непотребну панику код људи, јер ми заиста имамо једну крајње стабилну ситуацију, захваљујући мерама које је предузела наша држава и дом здравља. Имамо једног оболелог који се и даље налази у КБЦ ‘Драгиша Мишовић’. Интересовање наших суграђана за тестирање је ових дана повећано, па су се због тога провукле бројке од 20, 30, 40, али то су људи који су само желели да се тестирају. Индикације за тестирање имало је само 13 људи из општине Лазаревац“, објашњава др Милојевић и додаје да Градски завод за јавно здравље обавештава само уколико је неко од пацијената позитиван на вирус, док број негативних није њихов предмет интересовања.

Двадесет медицинских техничара из Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ у наредном периоду биће обучено да узима назофарингијални брис и чим буде добијена референтна лабораторија, тестови ће се радити и у Лазаревцу. Дом здравља у претходним данима добио је већу количину заштитне опреме, док је санитетско возило које транспортује пацијента до Београда опремљено по свим стандардима.

Осврћући се на стање јединог оболелог пацијента са територије општине Лазаревац др Милојевић каже: „Наш пацијент у КБЦ ‘Драгиша Мишовић’ развио је озбиљнију клиничку слику, с обзиром на његове године, међутим његово здравствено стање за сада је непромењено. Није боље, али није ни лошије него што је био пре седам дана“.

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић апеловао је још једном на грађане да мање излазе из куће, јер ће се ванредна ситуација само уз дисциплину што пре завршити: „Препоручујем свима да не удаљавају са територије наше општине и не посећују градове у околини. У суботу је било излетника који су желели да оду на планину, што није ни мало одоговорно“.

Синђелић је додао да се смањи број коментара на друштвеним мрежама, који би могли да допринсу ширењу панике.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *