ЕПС анкетира Вреочане о будућој локацији сеоске цркве

Електропривреда Србије расписала је тендер мале вредности за спровођење анкете међу преосталим домаћинствима у Вреоцима и људима већ расељених из тог насеља о будућој локацији сеоске цркве.

Ширење угљокопова РБ „Колубара“ довели су до потребе за експропријацијом територије целог села, па и земље на којој се налазе Храм Покрова Пресвете Богородице са црквом брвнаром. ЕПС је мештанима понудио локације за месну цркву „Црна међа 2“, „Кусадак“ и „Расадник“. Све три се налазе у близини Лазаревца и околних места где су се Вреочани у међувремену раселили.

Вреоци су на почетку исељавања имали 1.100 домаћинстава, односно око 3.500 становника, а ЕПС процењује да тренутно 369 породица још увек живи у селу. Власници 423 домаћинства са својим породицама живе на територији општине Лазаревац, док кориснику експропријације није познато пребивалиште власника или њихових наследника за око 155 домаћинстава.

Анкетом би требало да буде обухваћено око 3.075 особа, а избор најповољније понуде ће се извршити на основу најниже понуђене цене. Црква брвнара у Вреоцима је стара око два века, најстарија је у Колубарском округу и једна је од најстаријих у Србији.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *