Девет позитивних, до сада преминула четири пацијента

Закључно са данашњим даном, у Лазаревцу је потврђено девет пацијената позитивних на Covid-19, од тог броја, три особе су преминуле од последице ове инфекције, док је једна особа која је преминула од другог обољења такође била позитивно тестирана и на Covid, саопштио је директор Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“, др Јован Милојевић. Пет људи још увек чека резултате.

„1. априла преминуо је првооболели стар 70 година, затим је дошло до смртног исхода код мушкарца старог 62 године, и нажалост јуче је преминуо млад човек од 39 година. Четврто лице је био дијализни пацијент и није премионуо директно од Covida, иако је био позитиван“, рекао је Милојевић. Он је додао да су сви ови пацијенти имали додатне здравствене проблеме.

Пет пацијената из Лазаревца, са развијеном клиничком сликом, а то је обострана упала плућа тренутно се лечи се на клиничко-болничким центрима „Звездара“ и „Земун“.

До данас је у Covid амбуланти Дома здравља у Лазаревцу укупно прегледано 581 особа, 255 лица је упућено у самоизолацију, док је 28 људи упућено у београдске здравствене установе на даљу дијагностику. Милојевић истиче да се не тестирају сви упућени у Београд, већа само они који испуњавају епидемиолошке параметре, те су враћени у изолацију.

У лазаревачком Дому здравља почело је и званично тестирање на Covid-19, односно брис се узима у амбуланти, а узорак се транспортује у лабораторију Торлак. Тестирање се не обавља по добровољности, већ по протоколу.

Милојевић је додао да нема оболелих контаката, те да су неки људи који су били у контакту са оболелима већ изашли из изолације и позвао ове пацијенте да се јаве у амбуланту по документацију.

Оне је истако да у Лазаревцу нема жаришта, односно оболелих у Дому здравља и неким већим колективима и додао да Дом здравља у Лазаревцу располаже са довољним количинама заштитне опреме.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *