Брачни пар из Лазаревца позитиван на корона вирус, још двоје чека на резултате

Број оболелих лица са Covid 19 инфекцијом у Лазаревцу повећао се са један на три, саопштено је данас на конференцији за медије Штаба за ванредне ситуације општине Лазаревац. Новооболели су брачни пар, мушкарац стар 62 и жена стара 61 годину.

Реч је о два пацијента од четворо, колико их је чекало на резултате, док преостала два лица још увек чекају. До сада је тестирано 15 пацијената из Лазаревца.

Директор Дом здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ др Јован Милојевић објаснио је да је због броја људи који се тестирају, што се сада већ мери стотинама, дошло до застоја резултата, те су сада стигли резултати пацијената који су се чекали од 26. марта, када су из лазаревачког дома здравља ови пацијенти послати на даљу дијагностику, па до 31. марта.

Милојевић је истакао да су сва три пацијента из Лазаревца на болничком лечењу, али да нису на респиратору и нису животно угрожени.

До јутрос у 7 часова у изолацији Дома здравља у Лазаревцу прегледана су укупно 473 пацијента, у претходна два дана прегледано је 50 људи, а на Инфективну клинику упућено је једно лице. Милојевић је додао да одређен број људи који се упути на клинику не буде тестиран. У изолацији се тренутно налази 249 људи.

„Наша хигијенско епидемиолошка служба je на терену где обављају анкету са свим контактима оболелих у претходних 28 дана“, рекао је Милојевић и додао да су оба пацијента све време били у болници, као и да је жена која је оболела од 16. марта у кући, односно није радила у својој фирми, а није ни имала тегобе, већ је од куће отишла у изолацију.

У суботу 28. марта у касним вечерњим сатима на КБЦ „Земун“ преминуо је мушкарац (60) из Великих Црљена.

„Он је дијализни пацијент, због погоршања здравственог стања, односно гушења 27. марта је послат на Инфекивну клинику, затим на КБЦ „Земун“ где је преминуо 28. марта. Код њега је установљен узрок смрти попуштање срца и едем плућа. Њему је био узет брис и он је био позитиван на Covid19, али ми не можемо говорити да је то узрок смрти, јер у званичној потврди не пише да је то узрок смрти. Сахрана је обављена као да има ту инфекцију и уз адекватну заштиту“, објаснио је Милојевић.

Он је додао да ниједан нови случај није био у контакту са првим оболелим.

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић апеловао је на грађане да поштују мере Владе Србије и мере изолације, али да има и оних који не поштују, и додао да је јутрос упозорена група која је на спортском терену играла баскет.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *