САОПШТЕЊЕ МУП-а – Ухапшено четворо осумњичених за више коруптивних кривичних дела у поступцимa јавних набавки у општини Лајковац

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Безбедносно информативном агенцијом и Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су четири особе због постојања основа сумње да су починиле више коруптивних кривичних дела у поступцима јавних набавки, чиме је општина Лајковац оштећена за више од 10.000.000 динара, саопштио је МУП Србије.

Ухапшени су Д. В. (1972), одговорно лице фирме „Цевас ко“ доо из Лазаревца, који се терети да је извшио кривична дела злоупотреба у вези са јавном набавком и кривично дело фалсификовање службене исправе, М. П. (1982), бивше одговорно лице јавног предузећа „Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац“, која се сумњичи да је починила кривично дело злоупотреба службеног положаја, док су П. М. (1975), члан комисије за јавну набавку, и Г. Б. (1975), представник понуђача фирме „Драган Марковић“ из Лајковца, ухапшени због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја у помагању.

Сумња се да је Д. В., 2015. године, приликом конкурса за четири јавне набавке вредне 8.087.540 динара, инвеститору „Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац“ доставио понуде са фалсификованим садржајем, на основу којих је изабран као најповољнији понуђач.

Осумњичени М. П. и П. М., се терете да су маја 2016. године у поступку јавне набавке неосновано донели одлуку о додели уговора за извођење припремних радњи на изградњи фудбалског терена у општини Лајковац фирми “Цевас ко“.

Сумња се да су М. П. и П. М., уважили захтев за заштиту права коју је поднела фирма “Цевас ко” иако та понуда није испуњавала тражене услове у погледу техничких капацитета, чиме су општину Лајковац оштетили за 7.296.449 динара.

Такође М. П. се терети да је 2018. године, у поступку јавне набавке изградње тротоара у Лајковцу, неовлашћено обавештавала осумњиченог Г. Б. о другим понудама, на основу чега је прилагођавањем конкурсне документације омогућено да фирма „Драган Марковић“ из Лајковца добије посао.

 

Сумња се да је општина Лајковац, на овај начин оштећена за 2.859.780 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће уз кривичну пријаву бити приведени Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *