Радници отровани на пољу Д ван здравствене опасности

Девет радника Рударског басена Колубара, због самозапаљења угља на копу Поље “Д”, превентивно су упућени на контролне прегледе на Воjномедицинску академиjу (ВМА) у Београд и они су ван било какве здравствене опасности, саопштено jе данас из РБ Колубаре.

Због самозапаљења угљене етаже и последица тренутних атмосферских прилика на површинском копу Поље „Д“ ствара се густа магла, као последица сагоревања и то jе довело до отежаног дисања запослених и у ваздуху се осећа присуство угљенмоноксида.

Због повишеног притиска, мучнине и главобоље, девет запослених превентивно jе упућено на контролне прегледе на „Воjномедицинску академиjу” у Београд и они су ван било какве здравствене опасности. Сви радници коjи су прегледани на ВМА су доброг здравственог стања. Нема говора о тежим повредама, а само jедан радник jе остао на лекарском праћењу, наводи се у саопштењу.

jз ВМА су саопштили да се ради о лакшим симптомима тровања радника.

“Комплетним испитивањем закључено jе да се ради о лакшем тровању, jедан од њих jе превентивно задржан на дужоj опсервациjи а сви ће после терапиjе бити пуштени”, рекла jе начелница Националног центра ВМА за контролу тровања Славица Вучинић.

Он jе изjавила Тањугу да jе у токсиколошкоj амбуланти тог центра од 12 сати збринуто укупно 11 радника са копа Колубара.

“Њих девет коjи су радили на нижоj тачки копа су због промењених атмосферских услова – густе магле и промене атмосферског притиска били дужи време изложени продуктима сагоревања угља и угљене прашине”, рекла jе Вучинић.

Према њеним речима, они су били доминантно изложени угљен диоксиду и угљен моноксиду а “у клиничкоj слици су имали лакше тегобе – гађење, повраћање, главобољу и вртоглавицу”.

“Комплетним испитивањем закључено jе да се ради о лакшем тровању а jедан од њих jе задржан на дужоj опсервациjи због предострожности с обзиром да jе губио свест”, рекла jе она.

Вучинић jе навела и да су примљене и две раднице коjе су биле у канцелариjском простору на површинском делу копа а биле су због промене правца ветра изложене продуктима од угљене прашине.

Она jе навела и да две раднице “од тегоба имаjу муку и гађење” додавши да су сви прегледани “у добром стању и да ће након терапиjе бити отпуштени”.

jз РБ „Колубара“ обjашњаваjу да до самозапаљења долази на завршним косинама копа, услед дугог времена излагања угљене етаже где jе завршена експлоатациjа, атмосферским утицаjима.

Магла jе наjвише концетрисана на простору копа Поље „Д”, у зони откопавања угљене етаже, на локациjи код роторног багера „глодар 8”, као и на простору рударског насеља, код Управне зграде Поља „Д” у Медошевцу.

Запослени са Поља „Д” су одмах реаговали упућивањем багера типа дреглаjн и булдожера у зону у коjоj jе дошло до самозапаљења угља.Ова механизациjа ће одмах почети са санациjом терена. 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *