Због залеђеног језера Oчага неће бити пливања за Часни крст

Дебео слој леда на самом језеру, као и чињеница да се и након његовог разбијања веома брзо ствара нови слој леда, могао би да угрози пливаче, тако да је руководство ГО Лазаревац донело одлуку да се ово такмичење у пливању за Часни крст ове године не одржи.

„Ми смо у договору са свештенством и власником објекта постигли договор да се ове године не одржи традиционално пливање за Богојављенски крст.

Овим нећемо прекинути традицију и у договору са свештенствим позваћемо све који су се пријавили за пливање да тога дана дођу у цркву и да као што то обичаји наше Српске православне цркве налажу будемо на Литургији и тиме покажемо љубав и према Богу и према празнику“, рекао је председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић.

Не постоје услови да се одржи пливање, а мислим пре свега, најпре по саме такмичаре . Велика је дебљина леда, његовим уклањањем може доћи и до померања остале ледене површине, а због веома нислих температура веома брзо се формирају нове ледене површине што би угрозило живот и здравље такмичара“, истакао је Синђелић.

До сада је пријављено двадесетак такмичара за које су и овога пута припремљени пригодни поклони који ће им свакако бити уручени заато што су то храбри момци и велики верници“.

„Пре свега бих подсетио да смо обичај пливања заа Часни крст преузели из Свете Еладе од грчког народа, по коме су раније морнари из мора израњали Часни крст и тај витешки обичај је изузетно добро инплементиран у наш народ“, објашњава свештеник Марко Митић.

„Ја  бих подсетио да сам обичај, колико год да је леп и прихваћен у нашем народу никада не може да буде замена за оно због чега је он настао, а то је сам празник Богојављење, односно, крштење Христово на Јордану и прво објављивање Свете Тројице.

Поздравио бих ову, рекао бих, зрелу и одговорну одлуку општинског руководства, која како видим није вођена никаквим популистичким разлозима, већ једним зрелим промишљањем. Придружио бих се председниковом позиву да ти људи буду са нама у храму у четвртак на Богојављење, да тамо примимо божији благослов, да се ако Бог да и причестимо, учествујемо у освећењу Богојављенске воде и  да ту добију награду за то настојење које су имали“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *