Започели радови на изградњи канализационе мреже у Великим Црљенима (ВИДЕО)

У присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића, министарке заштите животне средине Ирене Вујовић, председника ГО Лазаревац Бојана Стевића, представника кинеске компаније CRBC, у оквиру пројекта „Чиста Србија“ данас су у Великим Црљенима званично отпочели радови на изградњи канализационе инфраструктуре.

Поред примарне и секундарне канализационе мреже у Великим Црљенима у дужини од око 53 километра у оквиру овог пројекта биће изграђено и око 25 километара канализационе мреже у Лазаревцу.

Вредност ове инвестиције је 50 милиона евра и побољшаће квалитет живота грађана Лазаревца. Ово је једна од првих локација где почиње изградња канализације, а биће изграђена и постројења за пречишћавање отпадних вода која ће се изградити након ове прве фазе. „У плану Републике Србије имамо преко деведесет пречишћивача у наредних пет година које ћемо изградити и све то иде ка испуњењу захтева зелене агенде. Лазаревац је једна од ретких општина која реализује доста еколошких пројеката“, рекла је Вујовић. Она је додала да је од великог значаја управљање чврстим отпадом, као и да је Лазаревац планиран да буде једна од једанаест општина које ће гравитирати Регоналном центру „Колубара Каленић“, а чији се почетак радова очекује следеће године.

Канализација у Великим Црљенима до сада се спуштала као отворени фекални колектор испред домаћинстава или у септичке јаме, тако да је значајан овај почетак радова, рекао је Стевић. „Још једно градилиште се отвара на територији општине Лазаревац у МЗ Шопић, два засеока: Милетића крај и Бели поток, где се такође ради секундарна канализациона мрежа. Поред тога гради се и главни фекални колектор уз реку Лукавицу, иначе отворени фекални колектор, који је велики загађивач и протиче кроз центар града. План је да свако домаћинство у централном градском језгру као и приградским месним заједницама добије канализацију до 2025. године“, додао је Стевић.

Председник лазаревачке општине овом приликом захвалио се Влади Републике Србије и председнику Александру Вучићу на разумевању за проблеме грађана општине.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *