Загађење велико, маске не помажу

Велико загађење ваздуха ових дана забележено је у градовима широм Србије, међу којима је и Лазаревац, а о проблемима са којима се пацијенти сусрећу говорила је специјалиста за плућне болести др Александра Спасојевић.

Најштетније честице ПМ 2,5 и ПМ 10 настају недовољним сагоревањем фосилих горива, као што су угаљ, дрва и дизел гориво. Број у називу честице говори о томе колико она дубоко може доспети у дисајне путеве, а што је честица мања, већа је могућност за добијање хроничних плућних болести. Посебно су осетљива мала деца, труднице и људи који већ болују од тежих обољења, попут срчаних болести, дијабета, малигних болести и слично.

„Највећа концентрација штетних материја је у јутарњим и вечерњим часовима, што је посебно проблематично за пацијенте који већ примају терапију и имају дијагнозу плућне болести. Нису дозвољене никакве физичке активности, попут трчања и бициклизма, јер то доводи то хипервентилације, дисање се убрзава и већи број токсичних честица доспева из плућа путем алвеола у циркулацију“, истиче докторка Спасојевић и додаје да мало тога може да се уради како би се негативни утицај спречио.

Пацијенти који имају хроничних проблема треба да своју терапију узимају редовно, избегавају излазак из куће у јутарњим и вечерњим сатима, а уколико је то неопходно, да преко уста и носа ставе папирну марамицу или парче тканине које ће након коришћења одмах опрати. „Маске немају неку улогу у заштити, а обична хируршка маска може бити контра-продуктивна. Због водене паре долази у контакт са оксидима из ваздуха, а онда се стварају киселине тих оксида, што додатно надражује горње дисајне путеве“, објашњава докторка и додаје да је важно да се уноси доста топле течности и избегава пушење.

Симптоми код здравих особа јављају се у виду пецкања и свраба носа и очију, дугог и сувог надражајног кашља, а пацијенти који имају астму или хроничну опструктивну болест могу имати нападе гушења, који се иначе зими чешће јављају.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *