Вежбама и исхраном до здравог живота

Уравнотежена исхрана и физичка активност две су најважније компоненте здравог живота. Дуго времена се фитнес поистовећивао искључиво са лепшим физичким изгледом, а данас је све већи број жена старије старосне доби које тренирају да би отклониле различите здравствене проблеме.

Објашњавајући тајне професије којом се бави фитнес инструкторка Јелена Тришић Ковачевић наглашава да се уз мало добре воље и дисциплине вежбањем релативно брзо могу затегнути мишићи који држе кичму и тако олакшати болови у леђима. Чести посетиоци фитнес студија су жене које после порођаја желе да се врате у „стару форму“, али и оне који би да повећају мишићну масу: „Жене најчешће крећу са тренингом јер желе да изгледају лепо, међутим многе нису ни свесне колико тиме истовремено унапређују своје здравље. Стабилизује се крвни притисак, јача имуни систем, убрзава метаболизам, повећава се енергија и отпорност на стрес“.

Наша саговорница каже да није присталица никаквих дијета, већ да је неопходна правилна и уравнотежена исхрана. Оброци треба да буду на три до четири сата, а особа која жели да смрша треба да из исхране избаци слаткише, теста, месне прерађевине, газиране сокове.

Наука је сагласна у оцени да ће живети дуже они који редовно вежбају. Физичка активност може да замени многе лекове, побољша расположење и повећа самопоуздање. За сваког појединца је најважније да пронађе тренинг који баш њему одговара, буде упоран и резултати сигурно неће изостати.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *