Покрените се и вежбајте код куће

Одлука о проглашењу ванредног стања затворила је фитнес центре и теретане, док су спортисти и рекреативци наставили да тренирају у својим домовима.

Фитнес инструкторка Јелена Тришић Ковачевић из Лазаревца тренутно одржава тренинге путем свог Инстаграм профила, а за читаоце „Правих новина“ показала је шест вежби које могу да се ураде у кућним условима. За ове вежбе није потребна никаква посебна додатна опрема, већ се уместо тегића могу користити две флаше, а уместо степера табуре или столица, при чему је важно најпре проверити да ли ће она издржати терет вежбача.

Вежба 1:

Прва вежба изводи се тако што се из получучња кроз издах уради наскок на табуре, а затим се кроз скок врати у почетни положај. Урадити четири серије по 20 понављања.

Вежба 2:

Током ове вежбе све време стојимо у получучњу, а као реквизит користили смо две флаше напуњене водом, од једног или два литра. Руке су савијене у лактовима, пружамо их на кроз издах на горе, а потом савијамо и враћамо у првобитни положај иза главе, док надлактице остају фиксиране. Урадити четири серије по 20 понављања.

Вежба 3:

Поставимо се у издржај, тело је затегнуто, шаке су испод рамена, а ноге могу могу бити на узвишењу, што представља тежу варијанту, док је лакша варијанта да су ноге на поду. Кроз издах вучемо ка грудима једно, па друго колено. Урадити четири серије по 20 понављања.

Вежба 4:

И даље смо у издржају, а стомак је затегнут. Радимо предручје – кроз издах рука иде испред, а затим се враћа у почетни положај. Затим, радимо склек и кроз издах се враћамо у почетни положај. Радимо наизменично. Као и у претходној вежби, положај ногу одређује тежину. Урадити четири серије по 12 понављања.

Вежба 5:

Легнемо на леђа, а ноге су подигнуте на табуре. Кроз издах подижемо карлицу на горе, мишиће задњег дела јако стиснемо и задржимо горе. Кроз издах пружимо једну, па другу ногу на горе. Приликом подизања ноге стиснути квадрицепс. Урадити четири серије по 20 понављања.

Вежба 6:

Газимо десном ногом на табуре и подижемо кроз издах леву ногу савијену у колену на горе. Враћамо се у почетни положај и исто поновљамо са другом ногом. Урадити четири серије по 20 понављања.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *