Важност стерилизације и кастрације кућних љубимаца (ВИДЕО)

Стерилизација и кастрација кућних љубимаца показатељ су одговорног власништва, ако се узме у озбир да велики број нежељених легла заврши напуштено и на улици. Са медицинске тачке гледишта потпуно је нетачно уврежено мишљење да је неопходно да се пас или мачка бар једном окоте, како би имали здрав и дуговечан живот, истиче ветеринар Радисав Живановић из лазаревачке Ветеринарске амбуланте „Пет-вет“.

Женке је боље пре првог циклуса стерилисати, јер је онда шанса добијања хормонски-зависних тумора млечних жлезда сведена на нулу. „Такође, самим тим што се не паре и немају штенце, значи да дуже могу остати витални. Наравно, ко има расне псе и жели потомство, то је онда друга ствар, али за љубимце и луталице, стерилизације је најбоља опција“, објашњава Живановић.

Лазаревчани у Ветеринарску амбуланту „Пет-вет“ на сто стерилисаних женки доведу само једног мужјака. „Мужјаци који се држе као кућни љубимци у 95 посто случајева немају ни једно парење у животу. Када нису кастрирани склонији су агресивнијем понашању због тестостерона, тежи су за дресуру, постоји могућност да некога нападну и повреде. Када крене сезона терања код луталица, већа је шанса да побегну из дворишта и тада могу страдати на разноразне начине“, истиче ветеринар.

Полну зрелост пси и мачке достижу између шестог и деветог месеца живота, тако да је најбоље консултовати се са ветеринаром о најприкладнијем термину за хируршку интервенцију.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *