Вакцина против грипа најпотребнија трудницама

Вакцинација против грипа у Дому здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ у Лазаревцу почела је половином октобра. Вакцина је најпотребнија трудницама, с обзиром на то да су претходних година управо оне показале највећу осетљивост на вирусе грипа, истиче директор ове установе др Јован Милојевић.

Поред трудница, осетљиве категорије су и деца, гојазне особе, старији од 65 година, нарочито они који имају тешке хроничне болести. „Остале категорије становништва такође могу да се вакцинишу, дакле здрави људи од 30, 40 и 50 година, јер се никад не зна када вирус може да делује лоше по организам. Ипак, труднице су на првом месту. Њихов организам је већ ослабљеног имунитета, а вирус грипа уме да буде јако агресиван“, објашњава Милојевић.

Вакцине су четворовалентне, односно покривају четири врсте вируса. Примају се у диспанзеру за општу медицину, док их најмлађи примају у диспанзеру за децу. Потребно је само да се пацијент јави изабраном лекару. Због променљивог времена тренутно је повећан број респираторних инфекција, али епидемије грипа за сада нема.

Једном месечно у Дому здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ организују се и превентивни прегледи, а последњи пут, поред редовних прегледа крвног притиска, шећера у крви и ЕКГ-а, жене су могле да обаве и мамографски преглед. „Малигна болест дојке је, на жалост, први убица од малигних тумора код жена, тако да тај преглед има велики значај. Ови прегледи били су потпуно бесплатни, за осигурана, као и за неосигурана лица. Превенција је иначе бесплатна, јер тако можемо доћи до здраве нације. Радиле су све амбуланте на терену, не само централни пункт, што је добро, јер здравствена заштита мора да се приближи свим људима пошто не живе сви у граду“, закључује др Милојевић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *