Успешно завршен први фестивал екологије „Green steps“

Фестивал екологије „Green steps“ организован је по први пут у Степојевцу у домаћинству Горана Дојића, члана управног одбора „Агрокластера“. Током два дана трајања фестивала представљени су бројни излагачи из области дизајна, занатства и органске производње. Одржана су предавања и радионице на тему екологије, утицаја глобалног загревања на пољопривреду и еколошког туризма.

Директор Предузетничког развојног центра из Сремчице Горан Павловић истакао је да је фестивал одржан на социјалној фарми која се развија од 2017. године уз подршку амбасаде Аустралије. „Фарма се бави екологијом, рециклажом, органским материјама, пчеларством и другим пословима везаним за екологију“, рекао је Павловић.

На неколико одржаних радионица пристуни су могли, између осталог, да тестирају своју пословну идеју, сазнају како да развију бизнис план у пчеларству и како изгледа процес компостирања сламе за производњу буковаче. „Слама се компостира, односно житни остатаци се мељу и кувају, сеје се мицелијум буковаче и после 30-40 дана добија се гљива која се бере, суши или пакује у пакетиће од 400г и пласира даље на тржиште. Просторија у којој се оне узгајају такође је посебно уређена. Зидови су офарбани у плаву боју како би се симулирао природни ефекат који је битан за сам квалитет буковаче“, објашњава Дојић који и сам на овај начин у свом домаћинству узгаја печурке.

Предузетнички развојни центар из Сремчице представио је пројекат „Update your skills in rural Belgrade“ намењен становницима околних делова Београда у виду бесплатних обука и пракси за рад у столарским радионицама, администрацији, салонима лепоте и другим областима.

Фестивал „Green steps“ посетило је преко 200 посетилаца, 18 излагача, три start-up-а са интернационалним искуством. Предавања су држали бројни експерти из области пољопривреде, екологије и предузетништва. Манифестација је одржана у организацији Предузетничког развојног центра из Сремчице у сарадњи са удружењем „Агрокластер“ из Лазаревца, а уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *