Успешно завршен 12. Фестивал српских вина

Најбољи виноградари Републике Србије, њих педесетак, представили су своје производе у оквиру 12. Фестивала српских вина у главној улици Лазаревца.

Штандове су овом приликом посетили представници општине Лазаревац на челу са председником Бојаном Стевићем, в.д. директора ЕПС Милорад Грчић и директор РБ „Колубара“ Милан Мишковић са својим сарадницима.

Фестивал је одржан уз подршку ГО Лазаревац, Туристичке организације општине и ЕПС-а, а на њему су, поред десет лазаревачких винарија, учествовале „Art Wine“ из Грошнице, „Деспотика“ из Влашког Дола, „Киш“ из Сремских Карловаца, „Yotta“ из Шљивова, „Мачков подрум“ из Ирига, „Равница“ из Инђије, „Трилогија“ из Бање, „Ракићевић“ из Жупе, „Винис“ из Добрих Вода, „Рњак“ из Гудурице, „Ђорђевић“ из Беговца, „Романса“ из Ваљева, „Магаза“ из Велике Дренове и друге.

Велико интересовање за манифестацију показале су и винарије са простора бивше Југославије. Међутим, пошто је реч о промоцији српских вина, али и због тренутне епидемиолошке ситуације, оне нису учествовале, што не значи да следеће године неће бити представљена вина која долазе ван граница наше земље, рекао је председник општине Лазаревац Бојан Стевић.

На 12. Фестивалу српских вина учествовала је и добро позната лазаревачка винарија „Срж“ власника Родољуба Миловановића, који се овим послом бави више од четири деценије. Миловановић истиче да је најважније одгајити добар виноград, где се по чокоту највише добије килограм грожђа, што је предуслов за врхунско вино.

Један од излагача била је и винарија „Димитријевић“ из Лазаревца. Власник винарије Душан Димитријевић рекао је да има око 2,5 хектара засада, производи малу количину вина и одржава квалитет на високом нивоу.

И поред нешто хладнијег времена, овогодишњи фестивал био је посећен, а лазаревачки винари још једном су показали да имају једна од најбољих вина Србије.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *