Трибина „Снага нежнијег пола“

Трибину је организовао Општински одбор СДПС Лајковац, а о томе, да ли су жене нежне, а мушкарци јаки или је ситуација заправо обрнута, има ли дискриминације, односно родне равноправности, само су неке од тема о којима су на овој трибини говорили директор Центра европских вредности за имплементацију и толеранцију Енес Љајић, директорка Радио Пруге Снежана Билић и васпитачица ПУ “Лептирић”, Светлана Живковић.

“Вечерас ћу по први пут говорити, не о свом искуству са децом, већ о искуству са родитељима јер желим да искористим то искуство и да докажем, колика је заправо улога жене и мајке у развоју детета, не само његове физичке, него и менталне снаге”, рекла је, пред сам почетак трибине, Светлана Живковић.

Истичући да је ова трибина својеврстан поклон лајковачким дамама, али и свима онима које ова тема занима, директорка Радио Пруге је открила да је првобитна замисао била да се трибина зове “Снага слабијег пола”, али да су организатор и учесници на крају ипак одлучили да назив буде “Снага нежнијег пола”.

“Како год окренете, односи између полова су центар нашег универзума и оно што је сигурно је да је јачи пол ослабио, слабији ојачао, а о томе, коме је то на корист, а коме на штету, вечерас ћемо говорити”, загонетно је поручила Снежана Билић.

Директор ЦЕВИТ-а, Енес Љајић, овом приликом је рекао да ће ЦЕВИТ, као организација цивилног друштва која се бави заштитом људских права, увек подржавати трибине овог типа.

“Сваке године организујемо најмање две трибине које се тичу родне равноправности и насиља у породици и, без обзира да ли неке организације или политичке партије организују овакве трибине, увек ћемо се одазивати на позив. Као организација, кроз наш рад ћемо помоћи и, где год буде требало, охрабрићемо и друге организације, а и општине да организују трибине попут ове. Веома ми је драго што је заменик председника општине Лајковац Ненад Џајевић вечерас дошао јер се у другим општинама ретко дешавало да оваквим трибинама присуствују челници локалне самоуправе”, рекао је Љајић.

У лепој и пријатној атмосфери, учесници ове трибине су говорили о разним темама које се тичу положаја и утицаја жена у друштву, а председница лајковачких социјалдемократа, Биљана Гавриловић, истакла је да је ово друга трибина посвећена дамама, коју пред 08. март организује ОО СДПС Лајковац, и изразила наду да ће одржавање ове трибине у будућности прерасти у традицију.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *