Стопа насиља над женама сваке године све већа

У сусрет обележавању Међународнoг данa борбе против насиља над женама Удружење грађана „Амикус” у сарадњи са општином Лазаревац и подршку Секретаријата за социјалну заштиту Градске управе града Београда, организовало је трибину. Циљ је да се охрабре жртве и сведоци да насиље пријаве надлежним институцијама, као и да се прошири свест домаће јавности о насиљу над женама.

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић подсетио је да је 2016. године основан Савет за родну равноправност, као и да је велики број жена заступљен у власти наше општине. „На пример, од 61 одборника имамо 20 припадница женског пола, а то је податак који говори у прилог томе да смо као друштво сазрели и да не правимо никакве разлике између полова. Никада се нисмо водили тим да одређени број жена морa бити на неком од руководећих места, већ смо се водили знањем и искуством, без обзира на пол“, истакао је Синђелић и додао да сви заједно треба да се боримо да до насиља над женама не дође, пре свега едукацијом, упознавањем са законским нормама и прописима.

Само 2018. године биле су 262 жртве насиља на територији општине Лазаревац, од чега је 208 особа женског пола. Насиље је трпела 31 млада особа од 18 до 26 година, 156 жена од 26 до 65 година и 21 стара особа преко 65 година. Нада Божић из лазаревачког Центра за социјални рад истиче да је Основни суд у Лазаревцу укупно донео 66 мера, а најчешће изречене мере су забрана приближавања месту становања и месту рада и забрана даљег узнемиравања. „Прошле године имали смо четири жене и четворо деце који су смештени у Сигурну кућу. Жене жртве насиља треба да се пријаве полицији, дому здравља или Центру за социјални рад, након чега се са њима разговара о проблему. Службеник процењује који је ризик, а полиција има могућност да изрекне хитне мере“, објашњава Божић. Стопа насиља се сваке године повећава за један или два процента, а број убијених жена се не смањује.

Трибина која је одржана у општини Лазаревац трећа је од четири трибине на тему насиља над женама које се током новембра одржавају и у градским општинама Савски венац, Раковица и Звездара.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *