Специјална награда за ученице ОШ „Дуле Караклајић“ на хакатон такмичењу (ВИДЕО)

Организација АFA у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Теленором, а у оквиру Недеље иновација у Београду, организовала је „Hackteen“ такмичење на коме су учествовале и ученице из ОШ „Дуле Караклајић“ – Миона Арсенијевић, Татјана Тепша, Нина Којић, Ђурђија Сарић и Елена Јанус.

Реч је о хакатон такмичењу за девојчице узраста од 11 до 14 година које је осмишљено са циљем да оснажи и мотивише девојчице да подједнако буду заступљене у технолошким пословима будућности и више учествују у креирању дигиталне цивилизације.

Прво место освојио је тим из ОШ „2. октобар“ из Зрењанина, друго место припало је тиму из ОШ „Борислав Пекић“ из Београда, трећепласиране су биле девојчице из ОШ „Јошаничка Бања“ из Јошаничке Бање, док је лазаревачки тим Soft Blaze освојио специјалну награду жирија.

Професорка математике Јелена Савковић каже да су деца конкурисала мотивационим видео-снимком, након чега су и изабрана. „Сва деца су из седмог разреда, али нису из истог одељења. Пријавио се ко је желео и ја сам их онлајн путем спремила за такмичење. Саме су радиле на пројекту без мог присуства и успеле да уђу у најбољих десет екипа у Србији“, објашњава професорка Савковић.

Тим Soft Blaze направио је прототип за игрицу „DuleK world for all“ коју могу да играју и деца са посебним потребама, истиче једна од ученица Татјана Тепша и додаје да награђена едукативна игра започиње реченицом из „Малог принца“ која гласи: „Очи су слепе, треба тражити срцем“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *