Школа у Брошевцу – jош једна успешна школска година ближи се крају

У ОШ „Милорад Лабудовић Лабуд“ у Барошевцу , као уосталом и у свим школама широм Србије, завршетак школске године праћен је низом активности.

Директорка школе, Љиљана Илић каже да је генерација осмака која излази из школе изузетна.

– Од  укупно 19 ученика, три ученика стекла су услов за добијање Вукове дипломе и имаћемо заиста тешку одлуку да изаберемо ученика генерације. Они ће свакако остати упамћени као једна изузетна генерација која је поред доброг успеха, постигла одличне резултате и на свим другим пољима, као што су многа такмичења и активностима које је школа спроводила.

Ми смо у оквиру пеограма професионалног информисања, наше ученике водили на површинске копове РБ „Колубара“, посетили смо школу у Аранђеловцу и на нама блиска места, како би се деца уверила колико и шта средње школе нуде и како би се, уколико постоји дилема, лакше одлучили за школу која им одговара, рекла је Илић.

Нижи разреди школу завршавају на лепши и опуштенији начин. Непосредно пред завршетак школске године, реализована је рекреативна настава на Тари, где се радило у опуштеној атмосфери у природи.

У току је упис првака. Обзиром да је Барошевац место у коме је тенденција броја ученика у паду у последњњих десетак година, ми смо ипак задовољњи да је број ученика у последње две године константан.  Ове године, као и протекле имаћемо 21 првака, каже директорка школе Љиљана Илић.

Тај број могао би бити већи уколико школа успе да обезбеди продужени боравак.

– Препознали смо потребу родитеља који су запослени, и проблем им представља чување деце до оног времена када су они на послу. Ми смо у процедури, добили смо сагласност школског одбора, документацију смо предали министарству просвете, тако да очекујемо  да уколико и ту добијемо сагласност у наредној школској години упишемо одељење продуженог боравка.

  1. јуна, традиционално у ОШ „Милорад Лабудовић Лабуд“ у Браошевцу, одржава се општи родитељски састанак. Тада се путем видео презентације, кроз слику и реч родитељима приказује календар најзначајнијих активности које су обележиле претходну годину, а то је прилика и да се јавно похвале и награде носиоци Вукове дипломе и ученици који су постигли одличан успех на крају школске године, као и ученици који су остварили добре резултате на општинским и градским такмичењима. Наравно, похваљују се и наставници који су заслужни за један део тог ученичког успеха.

Ове године на Видовдан, новина је да почиње реализација такозваних дечијих приредби на отвореном на платоу испред старе школе.

Прва у низу приредби посвећена је неговању наших старих обичаја, ове године то су обичаји везани за свадбу. Наши ученици су кроз један драмски и хорски приказ приближили те, давно заборављене обичаје.

Уједно, презентован је и часопис Букинац који описује Барошевац и све активности везане за наше село.

 

Функционално образовање одраслих

 

Упоредо са редовном наставом, у школи у Барошевцу успешно је завршена још једна школска година када је у питању функционално образовање одраслих.

– Наша школа већ четврту годину у три циклуса спроводи програм образовања одраслих  старијих од 15 година, а који нису успели да заврше редовно образовање.

За полазнике такозваног трећег циклуса, који су за годину дана завршили седми и осми разред организован је завршни испит.

-У почетку ово је био пројекат који се звао Друга шанса, а од прошле године школа је добила верификацију Министарства просвете, науке и технолошког развоја, тако да је то сада један потпуно нови програм. Наша школа и школа у Степојевцу верификоване су да спроводе образовање одраслих по моделу функционаллног основног образовања одраслих.

Ове године 17 полазника уписало је програм, али је одређен број напустио наставу након неколико месеци тако да је програм завршило осам полазника. Упис нових полазника је у току и трајаће до краја августа.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *