Седам избегличких породица добило помоћ за куповину кућа

Средства за куповину домаћинстава на територији лазаревачке општине обезбеђена су на донаторској конференцији у Сарајеву, а намењена су избеглим лицима са територије Хрватске и Босне и Херцеговине. Средства у висини од 11 хиљада евра намењена су за куповину домаћинстава, од тога 9 хиљада евра за куповину самог објекта и 1.5 хиљада евра за набавку  грађевинског материјала за адаптацију куће.

„Почетком фебруара месеца градска општина Лазаревац расписала је Јавни позив за доделу средстава за куповину осам сеоских домаћинстава. Јавни позив трајао је до марта, а расписан је у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције и UNHCR-ом. Јавило се седам породица које ће куповином домаћинстава трајно решити проблем становања. Њихова обавеза била је да обезбеде половину средстава, а за куповину домаћинстава била су обезбеђена средства у износу од 11 хиљада евра“, рекао је приликом потписивања уговора Бојан Вељковић, члан Већа градске општине Лазаревац.

„Србија је једна од четири државе која је средства за збрињавање избеглих лица добила на донаторској конференцији у Сарајеву. Право на учешће на конкурсу имале су породице које нису имале решено стамбено питање, лица која нису учествовала у програму обнове у својој бившој држави и да имају статус избеглице“, рекао је Зоран Белаћевић повереник за избеглице у Управи градске општине Лазаревац.

Седам интерно расељених лица на овај начин је трајно решило проблем становања, а јавни позив био је намењен само за породице са простора Хрватске и Босне и Херцеговине.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *