Редовни гинеколошки прегледи спашавају живот

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце од 20. до 26. јануара, саопштио је да се Србија налази на петом месту по обољевању и умирању од ове болести.

Иако редове контроле могу спасити живот, велики број жена у Лазаревцу не долази на превентивне прегледе, већ се јаве у поодмаклом стадијуму болести, истакао је др Јован Милојевић, директор Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“.

„На једноставан начин, заказивањем, може се урадити комплетан гинеколошки преглед који подразумева и узимање ПАПА теста, а то је важна дијагностичка процедура у раном откривању болести. Такође, у дому здравља жене од 50 до 69 година могу урадити скрининг мамографију. Наравно, то се може урадити и пре или касније, уколико постоје медицинске индикације“, рекао је Милојевић и додао да се током целе године одржавају трибине и едукативне радионице, с посебним акцентом на малигне болести.

Сваке године у Србији од рака грлића материце у просеку умре око 500 жена, а само један преглед годишње довољан је како би се уочиле све промене и на време применила терапија.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *