Преминуо Томислав Бајић из дуета „Браћа Бајић“

Томислав и Андрија (1938) били су препознатљиви и популарни извођачи народне музике у бившој Југославији. Музику су заволели као деца, свирајући фрулу. Њихове плоче биле су најтиражније од средине шездесетих и током седамдесетих година прошлог века.

Томислав Бајић био је певач, фрулаш, чувар народне песме у оквиру којих су посебан сегмент чиниле шаљиве песме, каткад и са елементима сатире. Каријеру је почео као члан културно-уметничких друштава „Ђока Павловић“ и „Градимир“, након којих, 1956. године, долази у Радио Београд. Тада настаје и први трајни снимак браће Бајић за песму „Иду двоје, не познајем ко је“. „Колубарски вез“, ауторско коло Андрије и Томислава Бајића, и данас се налази на репертоару готово свих културно-уметничких друштава. Неке од њихових најпознатијих песама су „Јесен стигла“, „Коло весело“, „Игра мала на цолове“… Осим њих, браћа Бајићи остаће упамћени по успешним интерпретацијама нумера „Иде Миле Лајковачком пругом“, „Погледај де, мала моја“, „Ко то каже, ко то лаже“ и других.

Томислав и Андрија Бајић, као истакнути представници изворне музике, презентовали су основне постулате српске музичке традиције члановима Српске академије науке и уметности. Упркос естрадном послу, никада нису напустили фирме у којима су радили све до пензионисања: Андрија као конструктор алата у предузећу „Борац“, а Тома као  шалтерски службеник у агенцији „Путник“.

Томислав Бајић ће бити сахрањен на гробљу Орловача у суботу 24. фебруара у 13.45 часова.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *