Повратак беле роде у Лазаревац

Гнездо беле роде, пажљиво свијено на врху бетонског стуба, недалеко од лазаревачког језера Очага, поново је населио стари становник. За уведено ванредно стање и затворене границе између држава, весници пролећа ни мало не хају, већ су на време са афричког континента, преко Средоземног мора, кренули пут Србије.

Беле роде које, према веровању, доносе срећу, плодност и просперитет, неретко се враћају у исто гнездо које су свиле годинама раније. Дом сачињен од гранчица, стајњака и суве траве мало поправе, након чега је спреман за поновно коришћење и дочек младих.

Иако није било истраживања у ком су броју пре неколико деценија ове птице насељавале наш крај, говорећи за „Праве новине“ из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије истичу да се беле роде изузетно ретко гнезде у Шумадији, јер им станиште не погодује: „Рудници су уништили најбоља станишта. Баре и влажне ливаде су исушене, преоране, а на њиховом месту направљене су зграде и путеви, тако да роде немају довољно хране коју иначе проналазе у плиткој води“.

Како изгледа, у Лазаревац је стигла само једна рода, а убрзо би требало да јој се придружи и њен партнер. Небо нашег града красиће до краја лета, након чега ће поново кренути на неизвестан пут дуг неколико хиљада километара.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *