Поводом Светског дана заштите животне средине Лазаревац посетила градска секретарка Ивана Вилотијевић

Светски дан заштите животне средине обележава се 5. јуна, а тим поводом лазаревачко Јавно предузеће за комуналну привреду угостило је Ивану Вилотијевић, градску секретарку за екологију и заштиту животне средине. Како би скренуло пажњу на бројне еколошке проблеме, комунално предузеће организовало је акцију чишћења неколико дивљих депонија, којој су се, поред радника, придружили и добровољци из неколико месних заједница.

Извршни директор ЈПКП Лазаревац Марко Мијушковић истакао је да се ово предузеће бави чишћењем комуналног отпада, али да није у обавези да склања отпад који није прописно одложен. „Они који имају примедбе на то да је ово наш посао, треба да схвате да ово наш посао није, већ је у питању наша жеља да утичемо на свест грађана, као што то и радимо кроз Канцеларију за унапређење комуналних услуга“, рекао је Мијушковић и посебно похвалио рад запослених који су за време ванредног стања хигијену града одржавали на максималном нивоу.

Апел грађанима да се према природи одговорно понашају упутио је и в.д. директора ЈПКП Лазаревац Александар Арсеновић, јер дивље депоније, којих у граду има много, представљају велики проблем.

Општина Лазаревац је измештена из локалног плана управљања отпадом, међутим Секретаријат за заштиту животне средине на индиректан начин утиче на развој подизања свести и примарне селекције рециклаже, рекла је Вилотијевић. Она је додала да Лазаревац припада колубарској депонији, али да то не значи да нема помоћ града Београда.

Вилотијевић је истакла да је лазаревачка општина укључена у Стратегију пошумљавања и да је Стратегија управљања водотокова другог реда такође новина која ће допринети да Лазаревчани пију квалитетнију воду.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *