Пољопривредна школа и Милан Милаковић лауреати у Лајковцу

Крава Ида, власништво Пољопривредне школе Ваљево, проглашена је за апсолутну шампионку 38. изложбе приплодних говеда сименталске расе у Лајковцу. Ида је у трећој лактацији за 305 дана дала 6.554 литара млека са просечно 3,95 процената млечне масти. Највише награда и ове године освојио је Милан Милаковић из Мратишића, права звезда 38. колубарске изложбе сименталаца. Проглашен је за апсолутног шампиона изложбе јер је представио највише квалитетних грла у све три категорије. Његово грло Лара је шампионка у категорији крава, грло Габи најбоља јуница, а добио је награде и за пратиље. За најквалитетнију првотелку жири је изабрао грло Зорицу,  власнице Милене Димитријевић из Горњег Мушића, општина Мионица.

Шампионску колекцију крава извео је Живомир Марковић из Стрмова, општина Лајковац. Најбољу колекцију првотелки приказао је Милан Милаковић из Мратишића, док је шампионски пехар за најбољу колекцију јуница припао Војину Јеротићу из Врховина. Посебно признање додељено је Александру Јеврићу из Јабучја, као најбољем сточару у општини Лајковац. Новчане награде износиле су од 15.000 до 35.000 динара (за апсолутну шампионку изложбе). На одлично организованој изложби 30 сточара колубарског краја представило је 106 приплодних грла сименталске расе. Да пољопривреда има перспективу у колубарској долини и брдима, организатор је показао и тако што је најмлађим члановима породица фармера доделио мале статуе говечета.

Изложбу је отворио председник Општине Лајковац Андрија Живковић, који је истакао да нас овакво окупљање подсећа да су сеоска газдинства, која воде угледни сеоски домаћини, прави ослонац привредног и друштвеног развоја наше земље и општине Лајковац. Председник Организационог одбора Живорад Бојичић поносно је рекао да оно што је виђено јуче у Лајковцу представља национално благо Србије, као и да очекује одличне резултате на националној изложби у Крушевцу почетком октобра. Милан Гајић, директор Пољопривредне школе Ваљево истакао је да награда за шампионку изложбе доказује да ученици школе, уз подршку професора и наставника, умеју да знање примене и у пракси.

Председник жирија др Влада Пантелић из Института за сточарство Земун поље рекао је да је лајковачка изложба сименталских говеда последњих година, и по квантитету и по квалитету, једна од водећих у Србији. Комисију за оцењивање грла чинили су још др Радивоје Ђурђевић из Сточарско-ветеринарског центра Велика Плана и др Радосав Вујић из Пољопривредно-саветодавне стручне службе Ваљево. Центар за пољопривреду Лајковац, предвођен директором и угледним агрономом Николом Радуловићем, још једном се показао као врстан организатор. Општина Лајковац је генерални покровитељ, а организатори изложбе били су Општинска управа Лајковац, Центар за пољопривреду Лајковац, Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ Лајковац и Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубарски сименталац“ Ваљево.

Фото: Милован Миловановић (Глас Тамнаве)

PR агенција „Приступ“

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *