Почела школа пчеларства

Теме које ће бити обрађене обухватају активности на пчелињаку током године, и покривају све сегменте пчеларства од куцања рамова до заштите од болести пчела. Начин презентовања биће непосредан и примерен почетницима каже предавач, Горан Чакардић.

„Интересовање полазника је заиста велико. Ово је седми по реду циклус обуке  и овога пута пријавило се око 30 људи.  Пчеларство је занат, занимање и хоби који је веома интересантан, људи су заинтересовани да сами производе храну за себе, а да вишкове пласирају на тржиште јер се показало да постоји простор за продају меда. Подсетићу да последњих година Србија велике количине меда извезе у иностранство, посебно у ЕУ. Ми овде имамо одличне услове и добру пашу, закључно са багремом. Близу нам је Букуља, Рудник, Ваљевска Каменица, терени који се користе као друга паша, други багрем а такође имамо солидну инфраструктуру и близину Војводине, тако да преко лета одлазимо на сунцокретову пашу, одређен број пчелара иде и на липу, а у рано пролеће на уљану репицу.

– Нико  се у пчаларству  није обогатио али ако познајете занат, од пчеларства може лепо да се живи, поручио је Чакардић.

Десет добрих друштава обезбеђује једну месечну плату. Граница у Србији између професионалног и полупрофесионалног пчеларства је 200 друштава. То се не може постичи преко ноћи. Савет је да се увек крене са три до пет кошница, како би се упознали са поступцима, како се куцају рамови, како се препознаје нагон за ројењем, како се препознају пчелиње болести. Након годину дана број кошница може да се повећа на десет, нареднее на двадесет и тако постепено треба увећавати број кошница.

Временски услови и мразеви током овог месеца не одговарају пчеларима.

– Друштва су нам изузетно јака  и пчеле троше јако много хране. Пчелари се плаше мраза  из разлога што багрем већ полако креће и ако буде мраза, можемо да останемо без багремовог меда. Свака година је другачија и ми се надамо да се неће поновити ни један онако катастрофална каао 2014.,  каже он.   

Школа пчеларства је једна од активности које кластер „Плодови Колубаре“ спроводи у свом годишњем плану са циљем да се афирмишу оне пољопривредне области које имају растући тренд у нашој општини.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *