Парастос Димитрију Туцовићу и 101. годишњица Колубарске битке

Обележавање су организовали Општина Лајковац и Удружење Ужичана у Београду, чије су делегације положиле венце и цвеће на споменик Димитрију Туцовићу, на месту где је изгубио живот у Колубарској битки. Представници Удружења Ужичана у Београду, његовог родног места Гостиље и руководство општине Лајковац, одали су му дужну пошту и присетили се његовог лика и дела.

– Био је један од првих социјалиста и пацифиста, човек који је био против рата. Али, као подофицир и патриота одазвао се позиву Војне команде, ступио у борбу и убрзо погинуо на Враче брду. Све ово говори о једном стварно великом човеку – рекао је председник Живорад Бојичић.

Председник Удружења Ужичана у Београду и директан потомак Димитрија Туцовића, др Милош Туцовић, са поносом се сећа свог претка, вође социјалдемократског покрета у Србији.

– Димитрије Туцовић није имао деце, усред ратног вихора и родољубља које је гајио у себи. Фамилија смо преко стричева, мој отац носи име по њему и мој син, дакле четврта генерација. Када смо на овом месту преплаве нас част, емоције, љубав, родољубље, без обзира на вероисповест или политичке опције. Сви у себи носимо лик и дело великог човека. Рођен је у селу Гостиљу на Златибору 1881. године. Борио се против рата, против буржоазије, против сиромаштва, желео је да радници и студенти имају боље услове за рад и живот, да не буде таквих класних подела. Међутим, напустио је докторске студије у Берлину и дошао да брани границе своје земље и Србију од агресора, поклањајући овој земљи живот.

Директор ТОО Лајковац Милутин Ранковић одржао је кратку трибину  код Спомен костурнице у Ћелијама,ге су сахрањени посмртни остаци српских и аустроугарских војника. Димитрије Туцовић, погинуо је као командир Моравске дивизије првог позива 1914. године у борби против аустроугарске војске у Колубарској бици у Првом светском рату на западном делу Враче Брда, у рејону села Ћелије. Године 1949. његови посмртни остаци су пренесени са лазаревачког војног гробља и сахрањени на трг Славија, који је тада преименован у Трг Димитрија Туцовића. На тргу му је постављен споменик.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *