Отворен спортски терен у Лајковцу из пројекта USAID и UNDP

Изградња спортског терена део је “Пројекта за јачање капацитета локалних заједница за реаговање на мигрантску кризу” Агенције за међународни развој Владе САД (USAID), који помаже градовима и општинама погођеним мигрантском кризом да унапреде своје јавне услуге и инфраструктуру.  Реализује га Програм Уједињених нација за развој (UNDP), у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и локалним властима. Вредност пројекта је 50 хиљада долара. Терен ће користити деца из оближњег вртића, основне и средње школе, као и деца миграната и избеглица смештена у Центру за азил у Боговађи. Садржи тартан стазу обележену за развој моторичких способности и координацију покрета, стазу од вештачке траве и простор за скок у даљ.

Отварајући нови спортски објекат у Лајковцу, заменик директора Канцеларије за демократски и економски развој USAID-а Џефри Скарин рекао је:

– Ово је само један у низу пројеката које заједнички спроводе USAID и UNDP, а у које је уложено два милиона долара како би се локалним самоуправама помогло да се изборе са мигрантском кризом. Неки од њих су обнова Центра за социјални рад у Суботици, вртића у Кикинди, Центра за хитне случајеве у Босилеграду и изградња резервоара за воду у Прешеву. Инфраструктурни пројекти праћени су низом активности којима је циљ да приближе грађане Србије мигрантима како би се боље упознали, а један од таквих примера је и ревијални фудбалски меч у Лајковцу прошле године. Надамо се да ћемо оваквим активностима допринети бољем међусобном разумевању грађана Србије и миграната.

Председник општине Андрија Живковић најавио је да ће у наредном периоду преко пројекта USAID и UNDP бити реконструисана амбуланта у Боговађи и финансиран рад лекара и медицинске сестре, што ће бити врло значајно за здравствену заштиту и мештана и азиланата. На отварању су говорили и државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Бојан Стевић, помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије Иван Гергинов и менаџер UNDP Србија Татјана Страхињић Николић. Пригодну тачку извели су малишани Предшколске установе „Лептирић“, а ученици школе „Миле Дубљевић“ одржали део часа физичке културе на новом терену.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *