Општина Лајковац гради водоводну мрежу у Јабучју

Јабучје, једно од највећих села у овом делу Србије, биће прво у општини које ће у наредних годину-две добити независан водоводни систем, изјавио је председник општине Лајковац Андрија Живковић, обилазећи радове на постављању примарног цевовода у засеоку Гај.

„Пре неколико година смо у центру Јабучја у порти цркве урадили бунар и постројење за пречишћавање. Прошле године урадили смо први део примарног вода који је обухватио Доњи крај у дужини 3,5 километра. Пре неколико дана почела је друга фаза изградње и постављања примарног вода за насељене делове Гај, Старо село и Горњи крај, укупне дужине 12 километара. Са оних претходних 3,5 то је преко 15 километара примарног цевовода за цело Јабучје. Треба да започнемо пројектовање још једног постројења за прераду воде које ће се налазити у Горњем крају, тако да ће са та два бунара и мини постројења бити задовољене потребе за водоснабдевање целог Јабучја. По проценама стручњака који су радили пројекат издашности та два бунара, који дају око осам литара воде у секунди, капацитет је довољан за 5.000 становника, што је дупло више него што их има у Јабучју“, рекао је Живковић.

Радови се финансирају новцем добијеним од ЕПС-а према Споразуму за пресељење Малог Борка у износу од 80 милиона динара. Уговорена вредност је 60 милиона, изводи их фирма „Девикс“ из Лазаревца. Уштеђених 20 милиона биће преусмерено на изградњу бунара и постројења за прераду воде у Горњем крају, најавио је Живковић. После тога остаје насеље Виш, где по пројекту изградња примарне мреже треба да кошта око 30 милиона динара. Према најави председника Живковића, изградња секундарне мреже до домаћинстава и прикључака биће поверена лајковачком комуналном предузећу.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *