Одржан седми Фестивал вина

Отварање фестивала је уприличио градски менаџер Горан Весић који се у име Скупштине града Београда уз поздрав „У вину је истина“ захвалио организаторима манифестације која обогаћује туристичку понуду  главног града.

„Стратегија развоја града Београда окренута је ка туризму. У наш град сваке године долази све више туриста, па су и наши приходи од туризма све већи. Да би се та пракса наставила и у будућности, морамо имати све више оваквих догађаја на које ће долазити људи, како из Србије тако и из целе Европе, а једна од таквих манифестација је свакако и вински туризам. Неке друге земље у окружењу одавно су урадиле своје „винске путеве”, уложиле велика средства у винограде и од тога данас имају знатне приходе“,  рекао је Горан Весић и том приликом додао да му је драго што је данас заједно са више од 40 излагача, од којих је седам из Лазаревца, који на најбољи начин показују да могу да буду конкурентни другима и да су у стању да праве вина којима се можемо поносити.

Председник градске општине Лазаревац Драган Алимпијевић нагласио је да се овај фестивал одржава у славу вина. „На овај начин покушавамо да промовишемо српско вино како нашој тако и страној јавности. Поносан сам што се све више Лазаревчана бави производњом вина и што наша општина постаје простор познат по квалитетним сортама винове лозе“, истакао је председник Алимпијевић.

Бојан Стевић, заменик председника градске општине Лазаревац, истакао је да је жеља лазаревачке општине да овим сајмом вина прошири своју туристичку понуду. Он је подсетио да поред индустријског туризма, који подразумева обилазак Колубаре, и традиционалног туризма у смислу обилска Спомен костурнице и осталих верских објеката, ова општина жели да промовише и друге облике туризма како би привукла што више посетилаца из Србије и региона.

Манифестацију су својим наступом улепшали професори и ученици Музичке школе „Марко Тајчевић“ из Лазаревца и глумци Пулс театра. На наградном књижевном конкурсу за најбољу необјављену песму о вину „Од срца земље до мог срца“ прву награду је освојио Милоје Тимотић из Ниша с песмом „Велике и мале избе“. Песму је маестрално говорила Јелена Гавриловић, позната глумица из Лазаревца.

Овај сајам траје од 2009. године, а заинтересованост посетилаца и излагача расте из године у годину. Ове године међу више од 40 излагача налазило се и седам из Лазаревца, док су овогодишњи гости фестивала дошли су из Републике Српске из Вишеграда и Лакташа.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *