Обележена рударска слава Свети Прокопије

Рударска слава Свети Прокопије обележена је данас у порти Цркве Покрова пресвете Богородице у Барошевцу. За разлику од претходних година, где је на овом догађају присуствовао велики број грађана, због тренутне ситуације са коронавирусом, слава је обележена скромније.

Резању колача присуствовао је в.д. директора Електропривреде Србије Милорад Грчић заједно са сарадницима из ЕПС-а и РБ „Колубара“. Потом су у Рудовцима положени венци на спомен-плочу рударима штрајкачима из јаме „Пркосава“.

Срећну славу свим рударима пожелео је директор организационе целине „Површински копови“ Срђан Алимпијевић који је истакао да му је част што и у овако тешким тренуцима ЕПС и РБ „Колубара“ успевају да одрже енергетску стабилност и ископају довољне количине угља.

Рудари „Колубаре“ свој посао извршавају одговорно, пре свега зато што „Колубару“ воле, а потом и зато што су свесни да електрична енергија мора да се обезбеди, рекао је директор за производњу РБ „Колубара“ Милан Мишковић. „Да нема струје, не би могли да ради ни респиратори и рудари су тога свесни. Они су на висини задатка да помогну својој држави, исто као лекари и медицинско особље“, рекао је Мишковић и рударима честитао Светог Прокопија.

Честиткама се придружио и председник Синдиката РБ „Колубара“ Миодраг Ранковић, који је подсетио да је у рударском басену већ било тешких тренутака, од бомбардовања до поплава. „Рударски хлеб није лак и када проблеми не постоје, јер су лети велике температуре, зими је киша и снег, а наши рудари раде на отвореном, што представља тешке услове рада… Ми и пословодство помажемо колико можемо. Купујемо маске и дезинфекциона средства и молимо их да воде рачуна. Наша је процена да је највећи проблем када улазе у превоз, тако да смо предузели мере како би што мање људи било у тим камионима“, рекао је Ранковић.

Он је додао да је важна и индивидуална одговорност радника, који морају сами себе да чувају, јер на тај начин брину и о својим колегама.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *