Обележена годишњица формирања Организације резервних војних старешина

На данашњи дан, 15. септембра 1919. године, формирана је Организација резервних војних старешина и тим поводом ОРВС Лазаревац, заједно са представницима општине Лазаревац, положили су венце на Споменик српском ратнику код Библиотеке „Димитрије Туцовић“, одавајући почаст оснивачу војводи Степи Степановићу и свим резервним старешинама.

Пробој Солунског фронта кренуо је 15. септембра у раним јутарњим сатима управо на месту где је била Друга српска армија по командом Степе Степановића, а војници су већ 1. новембра ослободили Београд.

Председник ОРВС Лазаревац пуковник у пензији Бранислав Аночић подсетио је да се од ове године 15. септембар Србија и Република Српска по први пут обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. „Сигуран сам да ово преклапање датума ништа неће умањити значај наше организације, напротив, то ће помоћи да још више добијемо на значају. Свака војска и сваки рат почива на резервном саставу. Ни једна држава на свету, па ни Америка, нема толику моћ да може да добија рат са професионалним војницима. Све се заснива на резервистима, они су живи штит и они, нажалост, највише и страдају у свим ратовима“, истакао је Аночић.

Он је овом приликом позвао све младе људе, без обзира на то да ли су служили војску или не, да се прикључе ОРВС Лазаревац.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *