Обележен Национални дан без дуванског дима

Национални дан без дуванског дима у Србији традиционално се обележава 31. јануара, а тим поводом предавање запосленима у Јавном предузећу за комуналну привреду Лазаревац одржала је струковна медицинска сестра Јелена Тадић испред Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“.

Циљ предавања био је да се заштите деца и да се родитељима скрене пажња на ризике које са собом носи пасивно пушење, као и на чињеницу да деца чији родитељи пуше касније и сама најчешће постају пушачи.

ПР Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ Сузана Стоисављевић рекла је да се не обележава само овај дан, већ да током читаве године патронажна служба држи предавање ученицима у основним и средњим школама.

Извршни директор ЈПКП Лазаревац Марко Мијушковић истакао је да је предавање од великог значаја, као и да ЈПКП подржава едукативне активности које су од користи нашим суграђанима.

Светска здравствена организација процењује да употреба дуванског дима у свету годишње однесе више од осам милиона живота, као и да дувански дим садржи преко 7.000 хемијских једињења, од којих је више стотина токсично, а преко 70 изазива малигна обољења.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *