Ново комби возило за превоз оброка Народне кухиње за Црвени крст Лазаревца (ВИДЕО Пруга ТВ)

Црвени крст Лазаревац од стране амбасаде СР Немачке, Хелп организације и ГО Лазаревац добио је донацију комби возила за потребе превоза и дистрибуције оброка Народне кухиње. Ово возило је донација хуманитарне организације Хелп Србија која је са 95% новца финансирала набавку једног оваквог возила, док су ГО Лазаревац и Црвени крст Београд преузели на себе финансирање преосталог износа од 5%.

Набавка једног оваквог возила, презентована је на платоу код Рударске чесме у главној улици у ГО Лазаревц, где се пред окупљеним волонтерима и грађанима на уручењу кључева обратила Њ.Е. Анке Конрад, Амбасадор СР Немачке у Србији, која је у друштву директорке хуманитарне организације Хелп у Србији као и представника Црвеног крста и ГО Лазаревац уручила кључеве овог транспортног возила.

“Општина Лазаревац ову област је одувек подржавала и пружала значајну подршку за реализацију дистрибуције и превоза оброка Народне кухиње. Црвени крст Лазаревац овим програмом годинама уназад препознат је и у буџету ГО Лазаревац и без те значајне подршке финансирања трошкова превоза оброка, једног дела зараде запослених, одржавања и регистрације возила овај програм не би могао да се реализује”, рекао је председник ГО Лазаревац Бојан Стевић и захвалио се амбасадорки Савезне Републике Немачке у Београду, представницима Црвеног крста Србије и Београда и хуманитарној организацији Хелп Србија.

Како је Црвени крст Лазаревац дуго година имао проблем са дотрајалим возилом, ово је изузетно важна донација како за Црвени крст Лазаревац тако и за саму општину и кориснике Народне кухиње. 

Наиме, Црвени крст Лазаревац је једина организација Црвеног крста на територији Града Београда која врши превоз и дистрибуцију оброка Народне кухиње до крајњих корисника. Идеја о превозу и дистрибуцији оброка НК настала је због веома разуђене територије  општине, а у циљу да у што краћем периоду кувани оброци стигну до сваког корисника.

Оброци се дистрибуирају пет дана у недељи са куваним оброком, а четвртком и петком ланч пакетима који следују за дане викенда. “Дистрибуирајући оброке, дневно усрећимо преко 600 корисника”, кажу из Црвеног крста.

За преко 20 година функционисања програма Народних кухиња, Црвеном крсту Лазаревац је ово четврто комби возило, а прво ново возило за ове намене. Колико је значајан, али и захтеван програм, говори чињеница да је од 2000. године дистрибуирано преко 3.000.000 оброка народне кухиње корисницима са територије ГО Лазаревац и да су том приликом  возила прешла нешто мање од 1.000.000 км.

Након уручења кључева у просторијама Градске општине Лазаревац одржан је радни састанак на којем се са амбасадорком Анке Конрад и представницима организације Хелп разговарало и о могућностима даље сарадње и имплементације пројеката на корист грађана наше општине.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *