Нови пројекти за бољи рад јавних установа

Пројекат реализује Европски покрет у Србији уз подршку Владе Републике Србије  а спроводи се у 12 градова, међу којима је и Лазаревац.

Пројекат се заснива на опсежним истраживањима  и научној методолгији уз ангажовање разних институција , на основу кога ће се видети какво је мишљење грађана  о полицији, здравству и школству.

Јуче су волонтери Европског покрета у Лазаревцу имали штанд на коме су анкетирали суграђане.

 

„Истраживачи ће обилазити и домове здравља, шалтере полицијске управе на којима се издају документа, школе,  и на основу њиховог искуства и запажања, видеће се каква је услуга наших јавних институција“, објашњава  представник Европског покрета у Србији  проф. Др. Милорад Ђоковић.

Постоје незадовољни грађани, зато је и циљ пројекта двосмерна комуникација од које ће користи имати и Јавна управа  и сами грађани.  Један од проблема је и то што поједине установе немају елементарне услове за рад. Овај пројекат је, заправо предуслов како би се дошло до отварања поглавља 23 и 28.

По завршетку истраживања биће израђена „Сива књига јавних услуга“ у којој ће се наћи сви потребни аспекти, оцене, ставови грађана … На територији наше општине биће урађено 200  аутентичних прича, сведочења грађана, који ће говорити о својим искуствима при коришћењу јавних услуга. Та књига ће бити достављена свим надлежним министарствима у Србији, а пре свега Министарству државне управе и локалне самоуправе које је и дало подршку овом пројекту. На основу те књиге ће се убудуће се и доносити закони.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *