Некад Милица и Драган, данас Софија и Лука

Традиција матичарских послова је дуга, имајући у виду да је још у првој половини 19. века у Србији уведена обавеза вођења матичних књига, па је и матичар једно од најстаријих занимања у управи. Они бележе историју сваког од нас појединачно, историју наше државе, драгоцене податке о нацији, култури и демографији, међу којима и најпопуларнија имена која су карактеристична не само за лајковачку општину, већ и за целу државу.

Најчешће женско име у Србији је Милица, док се највише мушкараца одазива на име Драган и то због „старе славе“, јер се то име већ три деценије не налази на листи десет најпопуларнијих. Име Слободан је обележио период од 1942. до 1947. године. Сам крај двадесетог века и прве године новог миленијума донели су популаризацију женских имена попут Анђела, Сара, Теодора и Анастасија.

Имена која наши суграђани најчешће дају својим синовима управо су имена хришћанских светаца, крсних слава и апостола, подаци су Матичне службе општине Лајковац. На трону популарности и даље суверено стоји име Лука, а за њим следе Стефан, Лазар, Филип, Вук и Никола. Највећи број девојчица које су претходне године изнесене из породилишта носе име Софија, а следе Дуња, Сара, Теодора, Милица и Николина. Средином деведесетих у моду су ушла кратка интернационална имена – Ема, Уна, Ања, Теа, Ива, Леа, Сара и Мила, а од 2000. године и Дуња се налази међу десет најпопуларнијих имена за девојчице. Интернационално име Софија већ три године носи највише новорођених девојчица у Србији.

Деца рођена у иностранству неретко добијају имена неуобичајена за наше поднебље, па су тако међу најинтересантнијима Памела, Бренда, Сабрина, Армандо, Кевин, Ђузепе, Марчело, Лорензо, Брендон, Брајан, Бријан и Џејмс Бонд.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *