Награђени сви пријављени пливачи за Часни крст

Ове године због лоших временских услова и велике дебљине леда на језеру Очага традиционална манифестација ”Богојављенско пливање за часни крст” није одржана, али су представници ГО Лазаревац уручили пригодне поклоне свима који су се пријавили за учешће у пливању.

Учешћем у молитви у својој светој цркви православни верници и свештенство Храма светог великомученика Димитрија у Лазаревцу обележили су празник крштења Христовог – Богојављење. Овом приликом представници ГО Лазаревац, чланови Већа Катарина Марковић и Бојан Вељковић поделили су пригодне поклоне осамнаесторици храбрих који су се пријавили за учешће у манифестацији ”Богојављенско пливање за часни крст”.

Драган Лукић најстарији пријављени и редовни учесник у Богојављенском пливању, истакао је шта за њега значи овај обичај, и изразио жаљење што су ове године лоши временски услови онемогућили наставак традиције. И ове године испред лазаревачког храма извршено је освећење богојављенске водице, многобројни верници и на температурама испод нуле сачекали су свој ред како би у своје домове понели освећену воду која према народном веровању има духовна и лековита својства.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *