Награда Министарства за наставницу информатике из Лазаревца

Наставница Слађана Маченовски је први пут учествовала на овом конкурсу, а њен рад у категорији математика, информатика, рачунарство и техничко образовање, под називом „Куда после основне школе?“, у поднаслову „Играјмо се фирме“, освојио је трећу награду.

„Идеја се родила почетком 2014. године када ме је педагог наше школе замолио да осмислим час информатике који ће бити део пројекта „Професионалне оријентације“ ученика осмог разреда основне школе.

Пошто сам тада управо завршила похађање семинара „Настава у облаку“, а са друге стране следила је последња наставна област у осмом разреду „Израда самосталног пројекта“, дошла сам на идеју да ученици подељени у групе заједничким радом у облаку, сакупе и презентују информације о средњим школама у окружењу.

Да бих часове учинила занимљивијим, решила сам да цео рад на пројекту представим као рад у једној фирми, чиме бих ученицима покушала да дам одговор и на питање: „Како је то бити запослен?“, каже она.

Овакав вид рада под називом „Играјмо се Фирме“,  наставница Маченовски примењује већ четири године у раду са ученицима осмог разреда и истиче да ученици веома добро реагују. „Посебно им се свиђа подела „улога“, могућност њиховог самосталног одлучивања, заједнички рад у облаку. Анализом досадашњег рада, уочила сам да и ученици са лошијим оценама при изради овог пројекта постижу добре резултате“.

Овај конкурс имао је за циљ подстицање употребе информационих технологија као наставних средстава.

Свечано уручење диплома свим награђеним наставницима ове године уприличено је у оквиру конференције поводом обележавања Дана безбедног интернета (Safer Internet Day), 6. фебруара, у Научно технолошком парку у Београду.

Активан и успешан рад

Слађана Маченовски  је у последњих пет година са својим ученицима од 5. до 8. разреда бележила многе успехе на разним такмичењима и наградним конкурсима. Само у прошлој школској години имали су:

  • 1. и 2. место на Републичком нивоу ИНФОС такмичења
  • бронзано одличје на Међународном такмичењу Дабар
  • 3. награду на такмичењу Програмер Јуниор
  • пласман на Градско такмичење из програмирања
  • учешће на конкурсу кратких филмова “Крв живот значи”

Ранијих година имали су сваке године:

  • пласман на Градско такмичење из програмирања, као и
  • пласман у првих десет на Републичком нивоу такмичења Тесла Инфо Куп (на жалост ово такмичење се прошле године није одржало)

Поред тога, у оквиру наставе, сваке године разним активностима обележавају разне манифестације као што су: Европска и Светска недеља програмирања, Дан безбедног интернета и сл.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *